KVKK ÖRNEK BELGELERİ
KVKK ÖRNEK BELGELERİ
Veri sorumluları, öncelikle işledikleri verilerle ilgili bilgilerin tanımlandığı veri envanteri oluşturur. Ayrıca, veri işlemelerinde kişisel verisini işlediği ilgili kişileri aydınlatma yükümlüğü altındadır. Bu yükümlülük, veri sorumlularının, kişisel verilerini işlediği kişilere 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanununun 10’uncu maddesinde sayılan hususlar hakkında bilgi vermelerini gerektirir. Bu bilgilendirme yükümlülüğü; uygulamada, veri sorumluları tarafından hazırlanan aydınlatma metinleri ile yerine getirilmektedir.
Diğer veri sorumluları gibi dişhekimleri de kendi muayenehanelerinde gerçekleşen kişisel veri işleme faaliyetleri ile ilgili olarak kişisel verilerini işledikleri kişilere (örneğin; hastalar, çalışanlar, ziyaretçiler vb.) karşı aydınlatma yükümlülüğünü yerine getirmelidirler.
Bu Aydınlatma Metinleri, kişisel veri işleme faaliyetlerinin özelliğine İlgili Kişi Grubu (örneğin; hastalar, çalışanlar, ziyaretçiler) özelinde hazırlanabileceği gibi ilgili süreç özelinde de hazırlanabilmektedir. Aydınlatma Yükümlülüğü, sözlü, yazılı, ses kaydı, çağrı merkezi gibi fiziksel veya elektronik ortamlar kullanılmak suretiyle yerine getirilebilmektedir. Aydınlatma Yükümlülüğünün yerine getirilmesinde hangi yöntemin kullanılacağına Veri Sorumlusu tarafından, ilgili kişisel veri işleme faaliyetinin niteliği ve İlgili Kişinin nasıl daha kolay bilgilendirilebileceği hususları dikkate alınarak karar vermelidir. Ancak ilgili yöntem belirlenirken Aydınlatma Yükümlülüğünün yerine getirildiğinin ispatının Veri Sorumlusuna ait olacağı unutulmamalıdır.
Aydınlatma yükümlülüğü, en geç verilerin elde edilmesi sırasında yerine getirilmelidir.
Diğer yandan, ilgililerin rızası ile veri işlenebilmesi için açık rızalarının alınması gereklidir. Hatırlatmak gerekir ki, Kanunun 6/2. Maddesine uygun olarak sağlık verilerinin sağlık hizmetleri için işlenmesinde ilgililerin rızası aranmadığından bu verilerin işlenmesi için açık rıza alınması söz konusu değildir. Bir başka anlatımla, veri işlenmesi için rıza aranmayan hallerde açık rızanın temin edilmesi gereği de söz konusu değildir. Ancak, sağlık verilerinin Kanunun 6/2 maddesinde belirlenen amaçlar dışında işlenebilmesi veya başka kişisel verilerin işlenmesinin söz konusu olması halinde ilgililerin açık rızalarının alınması gereklidir.
Meslektaşlarımızın, kişisel veri işlenmesinde uyulması gereken kuralların yerine getirilmesi bağlamında yararlanabilmeleri için ilgili belgelerden bazıları için örnekler Birliğimiz Hukuk Bürosu tarafından hazırlanmıştır. Veri sorumluları, muayenehane ve diğer sağlık kuruluşlarının işlediği verileri dikkate alarak ekli belgeleri düzenleyip kullanabilirler.
Türk Dişhekimleri Birliği
- Güvenlik Kameraları Hakkında Aydınlatma Metni
Bu içerik 2845 kez okundu.
DİĞER DUYURULAR
-
SAĞLIK HİZMET SUNUCULARININ DEMİRBAŞ ENVANTERİNİ KAYDEDERKEN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER
ÜRÜN TAKİP SİSTEMİ (ÜTS)’NDE SAĞLIK HİZMET SUNUCULARININ DEMİRBAŞ ENVANTERİNİ KAYDEDERKEN YAPMASI GEREKEN İŞLEMLER &
Devamı » -
YÜKSEK PARA CEZASI UYGULAMALARI HAKKINDA BİLGİLENDİRME
3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun Ek 11. Maddesi sebebiyle uygulanan yüksek para cezaları hakkında Türk Dişhekimleri Birli
Devamı » -
BAŞIMIZ SAĞ OLSUN
Meslektaşımız İzmirDişhekimleri Odası üyesi Dr. Dt. Kübra Tonguç Altın ve biricik kızı Alya Altın’ın, Bolu Kartalkaya’da
Devamı » -
MESLEKTAŞLARIMIZIN DİKKATİNE !
Değerli Meslektaşlarımız, Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan (GİB) gönderilen SMS’ler tüm mükelleflere gönderi
Devamı » -
2025 YILI SÖZLEŞMELİ ÇALIŞAN DİŞHEKİMLERİNİN ÜCRETLERİ